Panduan dan jalan alternatif menuju ke Kelantan sempena Hari Raya Aidilfitri dan cuti sekolah

Kemaskini pada : 1 Julai 2016, Edisi Hari Raya Aidilfitri 2016

Trafik jam pada musim perayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri adalah sesuatu yang paling perit untuk ditempuhi oleh pemandu di Kelantan. Kesesakan merangkumi pemanduan dari luar negeri menuju ke negeri Kelantan dan juga kesesakan yang terjadi di jalan antara bandar di Kelantan. Dianggarkan 3 juta kenderaan balik ke Kelantan setiap musim perayaan. Campur dengan kenderaan yang sedia ada di Kelantan, lagilah berjuta-juta. Tidak sah kalau anda tidak menempuhi kesesakan luar biasa.

Apapun, sempena cuti Hari Raya Aidilfitri 2016 ini, CutiKelantan akan memberi rangkuman pelbagai panduan serta jalan alternatif yang melibatkan perjalanan dari negeri-negeri di Utara, Barat serta Selatan menuju ke Kelantan.

Anda dinasihatkan mengikuti panduan di bawah sebelum memulakan perjalanan.

 1. Rancang perjalanan dengan baik yang merangkumi masa memulakan perjalanan dan persinggahan berhenti rehat.
 2. Pastikan kenderaan dalam keadaan baik. Eloklah sentiasa mengisi minyak petrol penuh bagi mengelakkan sesuatu yang tidak diingini.
 3. Bertolak seawal pagi, diantara jam 12 hingga 4 pagi, di mana waktu ini biasanya kenderaan tidak sebanyak waktu siang.
 4. Telefon ibu pejabat polis trafik negeri, Jabatan Kerja Raya (JKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) untuk mengetahui laluan yang ingin dilalui dan trafik semasa. Tip ini sangat berguna, kerana anda boleh mengelakkan kesesakan jika mengetahui status terkini trafik dari Ibu Pejabat Polis Daerah atau LLM. Senarai telefon adalah seperti yang tertera di bawah:
Senarai No. Telefon yang boleh dihubungi untuk maklumat trafik terkini
 1. Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) –  1-800-88-7752  (Beroperasi 24 jam)
 2. IPD Bentong  09-2222222
 3. IPD Raub 09-3562003
 4. IPD Gua Musang 09-9125428
 5. IPD Kuala Krai 09-9660675
 6. IPD Jeli 09-9440204
 7. IPD Kota Bharu 09-7485522
 8. IPD Tanah Merah 09-9556222

Pautan berguna untuk status trafik terkini

1. Kamera CCTV dan maklumat trafik terkini di semua lebuhraya Malaysia

2. Twitter LLMinfotraffik

Aplikasi berguna untuk pengguna SmartPhone

1. Waze – Sangat bermanfaat untuk melihat keadaan semasa trafik berdasarkan laporan dari pengguna-pengguna lain.

2. PLUS Expressways – Aplikasi yang baru dibangunkan untuk pengguna SmartPhone Android yang boleh melaporkan secara tepat dan cepat sebarang kesesakan, laluan cadangan dan berita untuk pengguna lebuhraya PLUS

DARI TENGAH SEMENANJUNG KE KELANTAN

Perjalanan dari tengah semenanjung seperti dari Kuala Lumpur, Selangor dan Perak yang menuju ke Gua Musang selalunya sesak teruk di Karak, Bentong dan Raub. Perjalanan yang biasanya 8 jam balik Kota Bharu, boleh menjadi 16 jam dan begitulah sebaliknya. Laluan ini adalah paling dekat, tetapi paling kritikal. Mereka yang ingin menuju ke Gua Musang dan Kuala Krai sesuai menggunakan laluan ini. Ada beberapa pilihan, antaranya:

A) Dari KL ke Gua Musang melalui Highway Karak, Bentong, Raub, K.Lipis, Gua Musang.

Laluan utama – Laluan utama dengan melalui Karak, bandar Bentong, bandar Raub terus ke G.Musang, jarak lebih kurang 456KM dari KL sampai ke Kota Bharu. Jika memilih laluan ini, kadar kesesakan sememangnya sangat tinggi terutamanya pada waktu puncak. Dinasihatkan hubungi LLM atau IPD negeri untuk mengetahui status trafik semasa sebelum memulakan perjalanan.

Laluan Utama dari KL ke Gua Musang

Laluan Utama dari KL ke Gua Musang – Klik untuk besarkan

 

Alternatif bypass bandar Bentong

Laluan alternatif ini boleh bypass bandar Bentong. Selepas tol Bentong, jangan terus exit Bentong Barat, sebaliknya boleh teruskan perjalanan sehingga melihat papan tanda “Sertik”, “Kg. Cinta Manis” atau “Mempaga”. Ambil susur keluar ke kiri. Susur ini adalah sebelum masuk LPT. Selepas masuk susur ini, teruskan perjalanan melalui Felda Mempaga, Kampung Lebu sehingga sampai ke simpang keluar ke jalan utama Bentong-Raub.

Bypass Bandar Bentong

Alternatif bypass Bandar Bentong – Klik untuk besarkan

jalan alternatif felda mempaga kota bharu

Jalan alternatif dari Bentong ke Felda Mempaga

Alternatif bypass bandar Bentong dan bandar Raub

Anda juga boleh bypass bandar Raub jika mengambil laluan alternatif di atas, iaitu ambil simpang ke kanan selepas melepasi Felda Mempaga. Ada papan tanda jalan alternatif ke Gua Musang. Jalan ini merentasi Felda Krau, Felda Lembah Klau dan Ulu Gali. Teruskan perjalanan dengan mengikuti papan tanda yang disediakan sehingga sampai tiga Sekolah Sains Raub (SEMESTA) dan ambil laluan kanan untuk terus ke Lipis.

Bypass Bandar Raub

Alternatif bypass Bandar Bentong dan Bandar Raub – Klik untuk besarkan

Jalan alternatif ke Kota Bharu dari Bentong melalui Raub

Jalan alternatif ke Kota Bharu dari Bentong melalui Raub

Alternatif dari Bandar Raub ke Sungai Koyan

Jika sudah memasuki bandar Raub, alternatif lain yang ada adalah melalui Sungai Koyan. Selepas melepasi Bandar Raub, pilih laluan kiri melalui Jalan Cheroh dan teruskan perjalanan sehingga sampai di simpang Sungai Koyan, ambil laluan kanan. Teruskan perjalanan sehingga sampai di simpang laluan utama di Padang Tengku. Jarak bandar Raub ke Sungai Koyan adalah lebih kurang 50km.

Raub ke Sungai Koyan

Bandar Raub ke Sungai Koyan

Peta alternatif bandar Raub

Peta alternatif bandar Raub – Klik untuk paparan besar

Laluan-laluan alternatif diatas hanya dicadangkan jika memandu waktu siang hari kecuali jika anda sudah biasa menggunakan laluan ini, atau memandu secara berkonvoi. Untuk mendapatkan gambaran lebih lengkap jalan alternatif lain dari Bentong dan Raub ke Gua Musang, klik di Sini.

B) Dari KL ke Gua Musang melalui Simpang Pulai, Cameron Highland, Lojing

KL-Simpang Pulai-Lojing-GuaMusang-Kota Bharu = 536km

Laluan ini sesuai bagi mereka yang berada di sekitar Ipoh, dan juga ingin elak kesesakan waktu puncak di jalan utama Karak-Bentong-Raub. Bermula dengan melalui PLUS menuju ke Ipoh dan Simpang Pulai sehingga ke simpang tiga Kg Raja, Cameron Highlands. Jarak Simpang Pulai ke Kg Raja lebih kurang 57km. Sampai ke Kg Raja, boleh terus ke Gua Musang melalui Lojing. Laluan ini juga agak tinggi kadar kesesakan terutamanya selepas perantau pulang bercuti dari Kelantan, iaitu dari Gua Musang menghala ke Kuala Lumpur. Ramai yang menggunakan laluan ini pada waktu tersebut. Kelebihan laluan ini, anda tidak perlu menempuh kesesakan di Karak. Tetapi, kadar kesesakan tetap ada di laluan PLUS. Selain jarak perjalanan agak panjang, bayaran tol juga lebih tinggi. Jika ingin menggunakan laluan ini, dinasihat menghubungi LLM terlebih dahulu untuk mengetahui status trafik terkini apabila memasuki lebuhraya PLUS.

Simpang Pulai ke Gua Musang

Simpang Pulai ke Gua Musang – Klik untuk paparan besar.

C) Dari KL ke Kelantan melalui KARAK, LPT 1 dan LPT 2

KL-Karak-LPT 1-LPT 2-K.Bharu = 575km

Laluan ini laluan pilihan yang paling ideal pada musim hari Raya. Di tambah lagi dengan siapnya lebuhraya LPT Fasa 2 terus dari Jabor ke Kuala Terengganu (184KM), pemanduan menjadi lebih cepat.

Dari KL, boleh terus melalui lebuhraya Karak (LPT1), terus ke LPT2  sehingga sampai di tol Jabor. Dari Jabor boleh meneruskan pemanduan sehingga persimpangan Gemuruh di Kuala Terengganu, seterusnya boleh terus ke Kelantan.

Tol di sepanjang LPT2 adalah percuma. Jika anda dari LPT1, kadar tol adalah sehingga Jabor sahaja. Bermula dari Jabor ke Kuala Terengganu, tol adalah percuma. Simpan tiket transit sebaiknya apabila melalui LPT1/LPT2.

Untuk makluman, tiada stesen minyak di sepanjang LPT2. Sebolehnya, pastikan anda mengisi minyak secukupnya sebelum memasuki LPT 2. Ataupun boleh exit di mana-mana persimpangan untuk mengisi minyak berdekatan.

DARI UTARA KE KELANTAN (Lebuhraya Timur Barat)

Dari Utara (Penang, Kedah, Perlis), tiada pilihan selain 3 laluan yang bertemu di simpang 4 Grik iaitu dari Kulim, Baling dan Lenggong. Kesesakan teruk biasanya berlaku bermula di jalan Gerik-Jeli. Satu lagi alternatif adalah dengan memasuki Thailand melalui Bukit Kayu Hitam dan keluar ke Rantau Panjang (hanya yang sudah biasa).

 

DARI SELATAN (JOHOR/MELAKA) KE KELANTAN

Dari arah selatan seperti Johor, biasanya sedikit kesesakan akan berlaku di PLUS terutamanya waktu puncak.  Bila sampai di Kuantan (tidak masuk bandar), terus ambil jalan ke Bukit Besi melalui Muktafi Billah Shah, seterusnya ke LPT Fasa 2, ataupun boleh memasuki terus LPT2 di Jabor ataupun di Cheneh. Dari LPT2, bolehlah exit ke persimpangan Kuala Terengganu dan boleh terus ke Machang/Pasir Putih. Jika melalui jalan lama Jabor-Bukit besi pada waktu malam perlu berhati-hati, banyak haiwan melintas, sering berlaku kemalangan dan jalan berlubang jika waktu hujan.

A) JB – Segamat – Muadzam – Jabor – LPT 2 – Jertih– Pasir Putih – Kota Bharu = 700km

Laluan ini bermula di lebuhraya PLUS di JB menuju ke Segamat dengan exit di Yong Peng. Terus ke Gambang dan akan melalui Muadzam Shah. Bila sampai di simpang traffic light Gambang, ambil laluan ke kanan dan teruskan perjalanan dan masuk susur ke kiri (papan tanda ke UIAM/Kemaman). Teruskan perjalanan sehingga susur ke Jabor iaitu menuju ke Muktafi Billah Shah dan Bukit Besi, di situ akan melalui roundabout. Di roundabout ini, ada 3 alternatif. Samaada boleh terus melalui LPT2, melalui jalan lama Jabor atau naik LPT2 bermula di Cheneh.

Laluan ini sesuai jika perantau di Johor balik ke Kelantan. Apabila pulang bercuti dari Kelantan ke Johor, dicadangkan menggunakan laluan Mersing untuk balik ke Johor, di mana kesesakan teruk biasanya berlaku di lebuhraya PLUS jika melalui jalan Segamat.

Dari Johor ke Kelantan

Dari dari Selatan (Johor) ke Kelantan melalui Segamat dan LPT Fasa 2 – Klik untuk paparan besar

Persimpangan Gambang ke Jabor

Persimpangan Gambang ke Jabor melalui jalan pintasan Kuantan – Klik untuk paparan besar

B) JB-Mersing-Pekan-Permatang Badak-Jabor – LPT Fasa 2 –  Jertih– Pasir Putih.

Laluan ini sama sahaja dengan laluan A di atas, cuma melalui Mersing. Sangat dicadangkan menggunakan laluan Mersing jika dalam perjalanan dari Johor ke Kelantan dan sebaliknya pada cuti perayaan Aidilfitri. Jika melalui laluan ini, apabila sampai berdekatan dengan Kuantan, ambil laluan ke Permatang Badak dan boleh terus ke Jabor.

Laluan dari Mersing ke Kuantan

Laluan dari Mersing ke Kuantan – Klik untuk paparan besar

C) JB-Kemaman-K.Terengganu-Pasir Putih

Laluan ini melalui tepi pantai. Sesuai jika tidak biasa di laluan Jerangau-Jabor. Tetapi, kadar kesesakan agak tinggi kerana ramai menggunakan laluan ini dan banyak traffic light. Masa perjalanan juga menjadi panjang.

Laluan tepi Pantai ke K. Terengganu

Laluan tepi Pantai dari Kuantan ke K. Terengganu – Klik untuk paparan besar

CADANGAN JADUAL PERJALANAN SEMPENA HARI RAYA 2016

cadangan waktu perjalanan hari raya 2016

NOMBOR KECEMASAN UNTUK DIHUBUNGI

Nombor kecemasan untuk dihubungi

Nombor kecemasan untuk dihubungi

LALUAN ALTERNATIF DI KELANTAN

Kesesakan semasa cuti hari raya di Kelantan memang sudah sedia maklum. Jadi, jom ikuti beberapa jalan alternatif jika anda hendak bergerak di antara bandar di Kelantan.

A) Bypass Bandar Kuala Krai

Peta di bawah adalah cadangan jalan alternatif untuk elak kesesakan yang selalu terjadi di bandar Kuala Krai, terutamanya jika anda dari Gua Musang ke Kota Bharu.

Bypass bandar Kuala Krai menghala ke Kota Bharu

Bypass bandar Kuala Krai menghala ke Kota Bharu

Dengan adanya pelbagai jalan alternatif yang boleh dilalui, diharap dapat membantu anda dalam merancang serta menentukan jalan mana yang ingin dilalui sesuai denga keadaan semasa.

Rangkuman kesemua Jalan Utama dan Alternatif ke Kelantan

Rangkuman jalan utama dan alternatif ke Kelantan. Yang mana pilihan anda?

Rangkuman jalan utama dan alternatif ke Kelantan. Yang mana pilihan anda?

 

laluan alternatif ke pantai timur 2015

Pelbagai laluan alternatif ke Pantai Timur – JKR

Selamat balik ke Kelantan kepada anak perantauan dan pandulah kenderaan dengan cermat.

Nota: Panduan yang disediakan adalah dari pihak CutiKelantan dan kerjasama dari pihak lain yang terlibat seperti LLM, JKR dan IPD . Pihak kami tidak bertanggungjawabdi atas segala kerosakan, kemalangan atau perkara yang tidak diingini akibat dari penggunaan panduan yang dipaparkan di web ini. Anda disyorkan menghubungi pihak berwajib  untuk mengetahui jalan dan trafik terkini sebelum memulakan perjalanan.

Sumber:

 1. Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM)
 2. Projek Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2
 3. Polis Diraja Malaysia
 4. Jabatan Kerja Raya Malaysia
 5. Arraubi.blogspot.com
 6. myadha.blogspot.com

Like Facebook CutiKelantan
Comments

 1. Madani says

  Info yg sgt berguna. terutamanya untuk balik raya nanti. Nak tanya untuk laluan jabor ke bukit besi tu bukan highway kan? saya dari johor nak balik kelantan nak cuba laluan di LPT fasa 2. sebelum ni balik ikut pantai.

  • says

   Laluan dari Jabor ke Bukit Besi buat masa sekarang masih menggunakan jalan lama. Highway masih belum siap. Cuma berhati-hati memandu pada waktu malam kerana jalan agak sempit juga dan kadang-kadang terdapat haiwan melintas. InsyaAllah jalan ini lancar. Dengan lalu jalan Jabor, saudara boleh jimat 1-2 jam dari jalan pantai. TQ

 2. says

  Terima kasih di atas perkongsian maklumat yang tersangat berguna ini. Minta kebenaran untuk memanjangkan artikel ini dalam blog peribadi saya.

 3. john says

  Jalan bukit besi ke KG gemuruh dah boleh lalu ker..sblm ni kena keluar Ajil masuk bukit payung baru blh pergi Kg gemuruh???

  • says

   Berdasarkan maklumat dari kakitangan LPT Fasa 2, sudah boleh lalu dari Bukit Besi ke Kg Gemuruh. Ya, sebelum ni memang kena keluar ke Ajil. Sekarang tak perlu, boleh terus sampai persimpangan K.Terengganu di Kg. Gemuruh. Kalau waktu malam kena berhati-hati sebab lampu masih belum beroperasi bermula dari Telemung ke Kg Gemuruh.

 4. says

  Perjalanan guna highway baru boleh jimat maksimum sejam dari Bukit Besi ke Jertih. Jika dah siap dari Jabor ke Bukit Besi, agaknya perjalanan dari Johor ke Kelantan hanya memakan masa 8-9 jam sahaja.

 5. Risata Bali Resort And Spa Rating says

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 6. says

  Dicadangkan penyuraian trafik apabila tiba di Gua Musang: Laluan Gua Musang-Kuala Krai-Kota Bharu digunakan untuk mereka yang tinggal di timur Sg Kelantan seperti KB, PP, Besut, Machang, KKrai dll manakala

  Laluan Gua Musang (Kg Pulai)-Meranto-Kuala Balah-Jeli-Tanah Merah atau Panglima Bayu-Rantau Panjang-Pasir Mas untuk mereka yang menuju destinasi di sebelah barat Sungai Kelantan seperti Jeli, TM, RP, PM, Tumpat dll

 7. says

  Lebuhraya pantai dati Kuala Trengganu-KB juga disyorkan. Iaitu melalui tepi pantai mula disebelah airport, stadium Sultan Mizan,Penarik,UMT dan terus keBachok-Kb.

 8. says

  untuk jem di Lebuhraya Karak.. pengguna boleh menggunakan jalan lama Gombak-Bentong.. jalan tak banyak kereta tapi agak berliku dan jalan agak sempit la guys.. tapi still ok banding stuck dlm jem.. try it!!

 9. says

  Satu lg jalan altenatif yg x dinyatakan di atas bg yg tinggal sekita putrajaya, bangi, kajang, semenyih dan sekitarnya… naik highway lekas tuju ke kuala pilah-batu kikir-bandar sri jempol-muadzam-gambang-LPT 1 & 2-kuala terengganu-jerteh- kelantan… biasanya sy balik ikut jalan ni dari semenyih ke pasir puteh ambik masa 8-10 jam, jarak lebih kurang 570km

 10. says

  Berbaloi utk musim perayaan atau cuti yg menyebabkan jalan utama jem teruk tetapi tidak berbaloi pd perjalanan balik kg bukan musim cuti.. kecuali kalau saja2 nk ambik feel jln kg atau saja nk jalan2..harap membantu

 11. says

  Tan Sri Alang Wangsa dari mana? Tak boleh nak kata kadar kesesakan sebab hari raya hujung minggu. Waktu balik mungkin serentak. Bergantung kepada waktu bertolak. Minyak kalau boleh mesti sentiasa pastikan cukup. Sebab sudah ada kes beberapa stesen, minyak habis masa perantau balik raya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked **